top of page

Gastblogger Debby (@debby_the_chocoholic): waarom beginnen met yoga?

Gastblogger Debby Standaert, ondere andere bekend van haar Instagram @debby_the_chocoholic, is naast een foodlover ook een yoga instructor. Op een dag toont ze haar lenigheid (damn!) met verschillende poses en heeft dit haar leven positief beïnvloed. Hieronder vertelt ze haar verhaal; wat zijn de voordelen en waarom zou je met yoga moeten beginnen?

Hey!

Yoga heeft vele gezondheidsvoordelen:

* Het verminderd stress en angstgevoelens;

* Het verbetert de bloedcirculatie in je lichaam;

* Het zorgt voor een verbeterde ademhaling;

* Het verlicht pijn, denk maar aan bv. rug- of nekklachten;

* Je wordt er leniger, maar ook sterker van;

* Het kan je helpen om gewicht te verliezen of om je gewicht op peil te houden:

* Cardiovasculaire training: Yoga beoefenen verlaagt het hartritme, verhoogt het uithoudingsvermogen en verbeterd de zuurstofopname.

* Een betere focus op het heden: je bent je meer bewust van het hier en nu en dankzij yoga creëer je een balans tussen lichaam en geest;

* Het zorgt voor innerlijke rust, dit komt vooral door aan meditatie te doen.

Waarom met Yoga beginnen?

Yoga is écht voor iedereen! Heb je last van rugklachten, nekpijn, kniepijn of heb je last van bepaalde gewrichten? Of heb je last van de dagelijkse stress? Yoga helpt bij al deze “problemen”. De yogaoefeningen worden dan aangepast aan jouw behoeftes zodat ook jij kan genieten van de zalige effecten die yoga met zich mee brengt. Dit kan zijn door behulp van een kussentje, een opgerold dekentje, een yogablog, een yogawheel of misschien zelfs weerstandbanden. De bedoeling van Yoga is dat je je kan ontspannen en dat je de effecten voelt die yoga heeft op je lichaam. Het gevoel na een Yogasessie, dat vind ik gewoon het beste gevoel ooit!

Er zijn natuurlijk verschillende soorten Yoga, maar het is aan jou om de juiste Yogavorm te vinden die bij jou past. Voor mij is dat Hatha Yoga en Vinyasa Yoga. Hieronder bespreek ik de verschillende yogasoorten.

De meest voorkomende soorten Yoga

Hatha Yoga

Deze yoga-insteek vind haar oorsprong in de tantrische filosofie. Daarin wordt het lichaam gebruikt als instrument voor innerlijke verkenning. Deze stijl houdt zich dus vooral bezig met het lichamelijke aspect van yoga. Het doel van Hatha yoga is het lichaam en de geest te zuiveren. Naast meditatie en zelfkennis, wordt er ook gebruik gemaakt van lichamelijke oefeningen in combinatie’s met mudra’s (gezang of het herhalen van bepaalde woorden/ zinnen); Pranayama’s (ademhalingstechnieken) en reinigingstechnieken. Bij Hatha yoga draait het dus om het leiden van de energiestroom aan de hand van lichamelijke technieken. Deze yogavorm wordt omschreven als een ‘zachte’ vorm van yoga. Deze beoefening wordt tot op heden door de meeste yogi’s uitgevoerd en is ook één van mijn favoriete yogastijlen.

Ashtanga Yoga

Het bijzondere aan deze yogavorm is dat de lichaamsoefeningen in een specifieke volgorde worden uitgevoerd, en dus ook onveranderd is gebleven sinds 1916. In deze yogavorm bereidt elke lichaamshouding de andere voor. Deze yogavorm is heel atletisch, omdat de asana’s uitdagend zijn zowel op fysiek, als op mentaal vlak.

Vinyasa Yoga

Deze yogavorm richt zich op het vloeiend uitvoeren van houdingen. De asana’s worden op een vloeiende manier aan elkaar gekoppeld en de ademhaling is hierbij een belangrijk aandachtspunt. Vinyasa concentreert zich op de beweging tussen adem en beweging. De overgangen van de asana’s zijn vloeiend en lijken op een dans. Vinyasa omvat veel houdingen die je ook in de Ashtanga Yoga terug kan

vinden, alleen is er bij Vinyasa geen vaste volgorde van de bewegingen. Deze yogavorm is dan ook mijn favoriet.

Iyengar Yoga

Dit is één van de meest bekende yogastijlen. Deze yogavorm is minder gericht op de inidividuele aanpassingen van de oefeningen, het gaat hier meer over de absolute precisie tijdens het beoefenen van een asana. Iyengar yoga zoekt dus harmonie via de fysieke weg. Bij deze yogavorm wordt er gebruik gemaakt van attributen en hulpmiddelen: weerstandsbanden, dekens, kussens, yogablok, stoelen,.. Het doel is het bereiken van de “perfecte” houding en deze vorm is dus geschikt als je niet zo flexibel bent.

Kundalini Yoga

Kundalini yoga richt zicht vooral op het ervaren van energie binnenin het lichaam. Deze yogavorm bestaat sinds 1969 in het Westen. Een Kundalini yogales bestaat uit fysieke oefeningen, ademhalingsoefeneningen, meditatie en mantra zingen. Deze yogavorm richt zich vooral op het doen ontwaken van de energie die latent aanwezig is aan de basis van de ruggengraat. De houdingen zijn meestal afkomstiguit de Hatha traditie en ze worden in vaste oefeningenreeksen gegeven, maar elke les is anders omdat er wel 100en reeksen bestaan. De Vuurademhaling speelt een grote rol in deze yogavorm.

Bikram Yoga

Deze benadering is ook gebaseerd op Hatha yoga. De oefeningen zijn behoorlijk fysiek, er is dus een bepaald niveau van fitheid vereist. In deze yogavorm worden geen hulpmiddelen gebruikt en worden er geen omgekeerde houdingen uitgevoerd. De lessen worden gegeven in een hele warme ruimte (tussen 36°C en 42,5°C) en er wordt telkens een vaste reeks van 24 asana’s uitgevoerd in combinatie met ademhalingsoefeningen. De hitte zou alle giftige stoffen in je lichaam uitzweten en daagt je uit om verder strekken dan je ooit gedaan hebt. Deze yogavorm is een fantastische ervaring, maar wees ook zeker dat je in een stabiele gezondheidstoestand verkeert vooraleer je aan deze yogavorm begint.

Yin Yoga

Deze yogavorm bestaat uit een reeks grondoefeningen die je 3 à 5 min. moet aanhouden. Deze vorm stimuleert het bindweefsel, de ligamenten en het kraakbeen. Het is dus belangrijk om de maximale bewegingsvrijheid in de gewrichten te behouden. Dit kan je niet bereiken met de meer actieve, yogastijlen die de spieren versterken en verlengen. Yin yoga geeft je de tijd om elk aspect van je lichaam te voelen door één te zijn met het moment zijn, je lichaam, de ruimte en met je gevoel. Het effect van yin yogahoudingen is een soepeler, energetisch stabiel en sterker lichaam. Het stimuleert meridianen en organen en bereidt de geest voor op meditatie. Persoonlijk vind ik deze vorm niet zo fijn, voor mijn opleiding als Yoga Instructor moest ik een Yin Yoga les volgen van 1 uur. Dit was het langste, frustrerendste uur ooit en na de les zelf voelde ik me allesbehalve ontspannen. Dit is natuurlijk mijn ervaring, het wil daarom niet zeggen dat jij geen genot kan hebben van deze yogavorm.

Ik hoop dat ik jullie iets heb kunnen bijleren met dit artikel en wie weet begin je binnenkort wel aan jouw yogajourney!

Groetjes, Debby

Lieve Debby, bedankt voor je bijdrage! Ik ben in ieder geval al overtuigd om te beginnen ;)

Liefs, Abbey

Wil je meer weten en ben je nieuwsgierig hoe Debby het doet? Volg haar op Instagram: @debby_the_chocoholic en neem een kijkje op haar website: www.debbythechocoholic.com

EndFragment

bottom of page